2008. június 7., szombat

bazsalikomos chiliolaj

Hat-nyolc vörös (piros, na) chilipaprikát szártalanítok, félbevágok, magtalanítok, eretlenítek; súlyuk legyen kábéra 15-20 gr. Utána 250 ml extra szűz olívaolajat összekeverek 50 ml napraforgóoolajjal. Így kapok ugye 300 ml-t, amiből 150-et és a chiliket közepes lángon felmelegítek. Szépen el kell majd kezdenie bugyogni, néha meg kell kevergetni.

Amikor már késznek találom (kicsit elveszti a színét, de még mielőtt elkezdene barnulni), az egész cuccot átöntöm egy fémtálba, hagyom kihűlni. És lefedem, kedves Starfokker, lefedem, mert különben beleszédelegnek a repülő rovarok.


Ha kihűlt, átöntöm egy kisebb befőttesüvegbe (az olajat meg a paprikákat, de az ízeltlábúakat kihalászom belőle), majd felöntöm a maradék olajjal. Még pár egész chilipaprikát teszek bele, és két-három friss bazsalikomágat. Jól lezárom, hűtőbe teszem. Mielőtt használom, pár napig állni hagyom.

Illik friss salátákhoz, rizottókhoz, grillezett halakhoz vagy sült húsokhoz. Paradicsomos salsába is keverhetjük, esetleg paradicsommártásba pizzához. Salátaöntetekhez is fogom használni, mondjuk Starfokker kedvenceihez, a vinaigrette-ekhez.

A Szakácsok könyvéből, honnan máshonnan:)

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!
Én hasonlót csináltam, de nem csak paprkát, hanem fokhagymát és egyéb más finomségokat tettem még bele. Amikor főzök, a barátőim mindig megjegyzik, hogy fenséges még az "olajom" illata is :-)
Egyébként ajándéknak sem utolsó és nagyon látványos.
a.

starfi írta...

szia, a., igen-igen, akár a pay it forwardos cuccba is beillene egy szép üvegben:) én is szeretnék majd fokhagymásból is csinálni hasonlót, a fene sem fog ezresekért venni mindenféle olajat, ha maga is elkészítheti:)