2008. április 1., kedd

spenót és tojás

Talán most már tavasz lesz végre (vagyis van, de nem szeretném elkiabálni, mert megint elbujdosik egy hónapra). Egyre több fa bontogatja a rügyeit, sőt mi több, a virágait – hajnalban fülemüle-szót hallok, reggel besüt a nap a takarómra. Már elegendő egy pulóvert kapni magamra, ha lemegyek a piacra, pékségbe, buszhoz; fel lehet rakni a napszemüveget, ami már valóban a tavasz jele.

Ma reggel frissen vágott fű illatát éreztem az orvosi egyetem előtti parkban, mikrobiológia előadáson pedig a nyitott ablakon keresztül bámultam kifelé és nem volt hideg. Hazafelé egy nénitől vettem egy csokor orgonát, az egyik zöldségesnél pedig egy hatalmas adag spenótot, ami zsenge volt, üde és friss. Úgyhogy tudtam, hogy itt az ideje kipróbálni a következő receptet (már ami a spenótot illeti).

Spenót vajjal, hozzá buggyantott tojás és baguette-pirítós

egy személy részére:

200 gr friss spenót
30 gr vaj
1 tk. liszt
1 gerezd fokhagyma
só, feketebors

1 tojás
1300 ml + 600 ml víz
1 ek. fehér borecet (sima ecetből kevesebb)
1 ek. só

1 szelet ferdén vágott baguette

A spenótot alaposan megmosom, a sérült leveleket eltávolítom. Hőálló szűrőbe (vagy egy nagy fazékba) teszem, majd leforrázom. A leveleket lehűtöm, majd kinyomkodom belőle a vizet. Egy deszkán a leveleket pár vágással aprítom. Egy serpenyőben vajat forrósítok, majd amikor habzik, beledobálom a spenótleveleket és az apróra vágott fokhagymát. Közepes lángon, folyamatosan kevergetve addig párolom, míg az összes víz el nem párolog. Ezután meghintem liszttel, sózom, borsozom, összekeverem, egy percig párolom, majd leveszem a tűzről.

Két edénybe vizet öntök. Az egyik edény legyen nagyméretű, lapos, ebbe menjen a több víz; a másik kis lábas is lehet, az ebben lévő vizet alaposan megsózom, felforralom. A nagyobb mennyiségű vízhez hozzáöntöm az ecetet, majd felforralom. Ha kész, az ecetes víz alatt leveszem a lángot, hogy ne is gyöngyözzön a víz. Ekkor egy merőkanálba ütöm a tojást és óvatosan a vízbe csúsztatom. Egy evőkanál segítségével a fehérjét a sárgája felé kanalazom, hogy a tojás egyben maradjon. Ezután a lángot azonnal fokozom, majd a tojást 3 percig gyöngyöző vízben főzöm. Ha a 3 perc lejárt, a sós vízbe helyezem a tojást és 20 másodpercig abban főzöm. Pár réteg papírtörölközőre helyezem a tojást, hogy megszáradjon.

A baguette-et megpirítom, ráhelyezek egy kupac spenótot (én egyenes falú bögrével formáztam, hogy kerek legyen), majd arra a tojást. Könnyű villásreggeli, vagy vacsora lehet belőle. A tojás és a spenót kettőse a legjobb gasztronómiai párosítások egyike.

A buggyantott tojás főzésének módszere a Szakácsok könyvéből való.

6 megjegyzés:

Éva írta...

rögvest megőrülök, hogy nálatok már van orgona! két dologért megyek el a világ végére is: az orgonáért és a tulipánért. ja, és a buggyantott tojásért!:) próbáld ki ugyanezt medvehagymával, az se lehet piti:)

Dulmina írta...

Hmm... Így egész barátságosnak tűnik a spenót. Ki fogom próbálni!

starfi írta...

fakanal: ez is eszembe jutott, hogy a spenót egy részét medvehagymával helyettesítem, de most nem volt medvehagymám. és akkor a fokhagyma nem is kell bele!:) egyébként a néninek az orgona mellett piros tulipánjai voltak... és ugye megnézted nagyban is a képet (rákatt), mert úgy az igazi:)

dulmina: próbáld ki, így abszolút nincs pürés-lisztes állaga, inkább mint egy angolos zöldségköret.

Piszke írta...

orgona és piros tulipán...én is akarok...sokat...

Éva írta...

szinte érzem az illatát...

starfi írta...

és képzeljétek, még mindig virít! minden nap cserélem a vizét. lassan nektek is lesz orgonátok, kitartás:)