2008. március 26., szerda

porcelántojás? nem, márvány

Mindig is érdekesnek találtam a márványos tojásokat, de valahogy sosem készítettem el. Pedig nagyon egyszerű elkészíteni; (majdnem) keményre főzni a tojásokat, aztán megtörögetni, aztán bele a szójaszószos-feketeteás lobogó vízbe és csendesen magára hagyni. Aztán kiemelni a vízből és lehéjazni. Ízre nem is vártam bármiféle különbséget a „rendes” főtt tojáshoz képest, és csak egy kicsit lett más íze (köszönhetően a fűszereknek). Így inkább esztétikailag dobta fel a vacsorát.

Márványos tojás

személyenként 1-2 tojás
két-három evőkanál feketetea-levél (vagy három filter feketetea)
4 ek. sötét szójaszósz
egy rúd fahéj
2-3 csillagánizs (vagy kicsit több ánizs)

A tojásokat hideg vízben teszem fel főni, így a fokozatosan való felmelegedéstől nem fog (idő előtt) megrepedezni és a fehérje kifolyni. Ha felforr, egy percig még forralom, majd lehúzom a tűzről. Ezután 13-15 percig még állni hagyom a forró vízben, majd kiveszem onnét. Kicsit megrepesztem a héját itt-ott (vagy teljesen eltávolítom, és akkor full-sötét tojásokat kapok). Annyi vizet, amennyi a tojásokat ellepi, felteszek forrni. Beleteszem a tealeveleket (filtereket), majd a szójaszószt és a fűszereket. A tojásokat óvatosan belecsúsztatom, majd kis lángon 40-50 percig főzzük. Ekkor már ne forrjon a víz! Ha kész, hideg víz alatt eltávolítom a héját. Ha kihűlt, szószba mártogatva előételként, vagy dim sum részeként fogyaszthatjuk.

Nincsenek megjegyzések: